Dr. Kasza és Fia

+36 62 431 430

Természetgyógyászat

Elérhetőségek

Fontosnak tartjuk, hogy a gyógyszeres kezelések mellett egyéb lehetőségeket is fel tudjunk kínálni pácienseinknek.
A betegségekre, problémákra természetes megoldásokat keresőket is várjuk rendelőnkben. A hagyományos kínai orvoslást kedvelőknek 40 éves tapasztalattal rendelkező akkupunktőrünk várja.

Akupunktúra
Az akupunktúra fogalma:

Az akupunktúra egy komplex diagnosztikus és terápiás módszer, mely a gyógyhatást a bőr anatómiailag meghatározott pontjainak, az akupunktúrás pontok tűszúrással való ingerlésével éri el.

Az ősi tanítások szerint a terápia alapelve a yin-yang erőviszonyok rendezése a meridiánhálózatban. Ez biztosítja az energia periodikus szabad áramlását, amely viszont feltétele a szervek normális összehangolt működésének. Ez a cél az akupunktúrával a helyesen kiválasztott pontokon történő tűszúrással érhető el. Az akupunktúrás kezelés lényege: tonizálással energiát juttatni az energiaszegény területekre, vagy elvezetni a kórosan túltengő, felesleges energiát.

A hagyományos akupunktúra tanítása szerint a meridiánokban kering a ” QI” “csi ” az életenergia, amelynek keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők a yin és a yang irányítják. A szervezet energiaegyensúlyát, a szervműködések harmóniáját számos külső-belső, mind a mikro-, mind a makrokozmoszban lejátszódó folyamatok ellentétes hatásai határozzák meg. A yin-yang elv szerint minden organizmus élete különböző komponenseinek helyes egyensúlyától függ. Ha a yin-yang egyensúly felbomlik ez betegséget idéz elő. Vannak yin és yang betegségek. A yang betegségekre jellemző az energiateltség, bőség, hiperfunkció; a yin betegségekre jellemző az energiahiány, hipofunkció.

Az éltető energia a meridiánokban szigorúan meghatározott sorrendben periodikusan kering, kétóránként más-más meridiánban éri el a telítettséget. A fő csatornák longitudinálisan, vagyis hosszanti irányban helyezkednek el a gerincoszlophoz viszonyítva párhuzamosan a test mindkét oldalán. A meridiánok kapcsolatban állnak a szervekkel, szövetekkel, végtagokkal. A meridiánok megnevezése is egyes szervekhez kötődik, mint pl: tüdő meridián, gyomor, szív, vékonybél, máj stb., de egy-egy meridián sokkal többet jelent, mint maga a szerv, vagyis a tüdő meridiánon keresztül nem csak a tüdő betegségei kezelhetők, hanem pl. fejfájás, mellkasi és izületi fájdalom, az érrendszerre lehet hatást gyakorolni, vagy például magas lázat csillapítani.

A meridiánok szerepe az, hogy szabályozzák a különböző szervek funkcióit, transzponálják a vitális-éltető energiát és összekapcsolják a belső szerveket a külsőkkel, így biztosítva a test egységes egészét. A csatornák diszfunkciói a funkcionális betegségek fő okát képezik. Az akupunktúrás pontok a bőrfelületen meghatározott lokalizációjú 0.5-2 mm átmérőjű kis területek, ahol csökkent az elektromos ellenállás, a pont ingerlésével vagy nyugtatásával befolyásolható a megzavart funkciójú meridián és ezáltal a szerv vagy szervek funkciózavara gyógyítható. Az akupunktúrás pontok szerkezete különleges és eltérő a környezettől.

Ez nem csak azt bizonyítja, hogy csökkent az elektromos ellenállás, ezért a pont jó elektromos vezető, hanem azt is, hogy az akupunktúrás pontban a bőr széndioxid kibocsátása is megváltozik, azonkívül a pontok helyén sokkal nagyobb számban vannak fájdalomérző idegrostok. A szkeptikusok szuggeszióra, önszuggeszióra hivatkoznak. Ezt az állatok kezelésével lehet cáfolni. Igazolt tény, hogy a tűkezelés hatására endorfinok szabadulnak fel, azaz a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagainak szérumszintje is megnő. Az akupunktúra szabályrendszerének az a mélyebb értelme, hogy a szervezetben minden összefügg mindennel, minden működés minden más működéssel, meghatározott pályákon keresztül kapcsolatban van egymással.

Az akupunktúra története:

Múltja Kínában 5-7 ezer évre tekint vissza.
A “Sárga császár belgyógyászati könyve” (i. e.. III. sz.) már világosan beszél a vér keringéséről, amelyet Európában majdnem kétezer évvel később tisztázott csak Harvey (1578-1657).

Több ezer éves pulzusdiagnosztika és herbaterápia szerves része az akupunktúrának.

Az időszámításunk utáni ‘600-as években a kínai császári orvosi kollégiumban már tanították az akupunktúrát és moxibuszciót. Vang Vej-ji bronzszobrocskáján i. u. 1020 körül 657 pontot lehetett megtanulni az akkori orvostanhallgatóknak: a pontok kis mélyedéseibe higanyt tettek, a pontokat a szobor felszínén bronzszínű viasszal fedték, és a tanítványok az akupunktúrás tűvel csak akkor szúrtak helyesen, ha a megfelelő pontot megtalálva a bronzszobor felszínén higanycsöpp buggyant ki.

1794: megjelent a kor 80 orvosának szerkesztésében Ji cung csin csien (Az orvoslás aranytükre), az időszak 80 orvosa által írt legkiválóbb akupunktúrás gyűjtemény.
Európába holland hajóorvosok révén került át ez a gyógyító eljárás. De La Fuye nevéhez fűződik az első tudományos igényű alkalmazás.. Az első magyar orvos, Dr. Láner Antal foglalkozott tudományosan akupunktúrával.

A nyugati orvoslás a 70-es évek óta alkalmazta az akupunktúrát fájdalomcsillapításra.

Szegeden szívműtétet hajtottak végre akupunktúrás érzéstelenítéssel.
A WHO a 70-es években hivatalos gyógymódnak ismerte el az akupunktúrát. Magyarországon 1989-ben hivatalos akupunktúrás tudományos társaság alakult.

Mire jó az akupunktúra?

Az akupunktúra alkalmas sokféle betegség, kóros állapot kezelésére, vagy legalább kedvező befolyásolására. Elmélyültebb orvosi gondolkodásra késztet, a mélyebb összefüggések keresésére ösztönöz. Segít abban, hogy az elmechanizálódott orvosi gondolkodást visszavezesse az embernek, mint egységes szervezetnek a szemléletéhez.
Az akupunktúra nem mindenható gyógyító eljárás, de sok esetben nagyon hasznos és mellékhatások nélküli gyógymód, egy átfogó diagnosztikus és terápiás eljárás, melyben a gyógyhatást a bőr meghatározott pontjainak tűszúrással való ingerlése idézi elő.

Akupunktúrával kezelhető betegségek:

fejfájás,

mozgásszervi betegségek (sokízületi gyulladás, egyéb izületi betegségek, a gerincbetegségek, mellkasi-, hátfájás, bordaközi idegfájdalom, lumbágó, keresztcsonti fájdalom, isiász-szindróma, csípőizületi fájdalom, térdizületi, boka és lábizületi fájdalom)

fogfájás.

fül-orr-gégészeti betegségek (garat betegségei, fülzúgás, szédülés, hallászavarok, arcidegzsába, az orrmelléküregek gyulladásai, krónikus nátha)

Szemészeti betegségek (kötőhártya gyulladás, a szemgolyó gyulladásos betegsége, a szem fájdalmai, retinopathia, szemizombetegségek, látászavarok).

A légzőszervek betegségei (bronchitis, asztma, légcsőhurut, allergia, melléküreg-gyulladások stb.)
Az emésztőrendszer betegségei (hányinger, étvágytalanság, hányás, gyomorhurut, hasi görcsös fájdalom, gyomor és nyombél fekély, szélgörcs-meteorizmus, hasmenés, colitis, székrekedés, epehólyag bántalom, máj és hasnyálmirigy működészavarai).
Idegrendszeri betegségek (agyvérzés utáni szövődmények kezelése, trigeminus neuralgia, keringési zavarok).

Urogenitális rendszer betegségei: petefészek gyulladás, cysták, a menses zavarai, prostata gyulladás, potenciazavar.

A vénás rendszer keringési zavarai, aranyér.

Akupunktúrával kezelhetők még: a pszichés izgalmi állapotok, neuraszthenia, vegetatív labilitás, borbetegségek, hypertonia, mellkasi szorítás - angina pectoris. Akupunktúrával befolyásolható a vérképzés, stimulálható az immunrendszer, a vérkeringés, az anyagcsere, a hormon-kiválasztódás, kezelhetők a vegetatív eredetű szervi működészavarok.

Hogyan történik az akupunktúrás kezelés

Az akupunktúra anatómia elemei az akupunktúrás pontok és vezetékek, a meridiánok. 12 fő és 8 extrameridián van, amelyen a 361 klasszikus pont helyezkedik el. A helyét az állandó anatómiai pontoktól számítva ” cun ” mértékegységgel állapítják meg; ilyen anatómiai pontok az emberi testen az érzékszervek nyílásai, szemöldök, hajvonal, a csigolyák tövisnyúlványai, lapockák, bordák, csípőtövis, köldök, végtagok izületei, redői, külső és belső bokák, stb. A cun mértékegység a 3. ujj középső percének a hossza. A tű beszúrásának mélysége különböző, más a karon, az arcon, vagy a hasfal és a farizomzaton.

A kezelésekhez arany, ezüst és rozsdamentes acélból készült tűket alkalmaznak. A tű hossza általában 0.5-5.0 cm, vastagsága 0.26-0.45 mm közötti. Az akupunktúra empíriából fejlődött ki és így komplett rendszerként került az európai orvosok elé. A rendszer működését a mai tudományos ismeretek alapján elég nehéz megmagyarázni. Tudományos kutatások jelenleg is folynak, de nem az a feladata, hogy az ősi tanokat megerősítse hanem, hogy az akupunktúra terápiás hatásainak adja meg a természettudományos magyarázatát.

Akupunktúrával funkciót javítunk, fájdalmat csillapítunk, ami az esetek nagy részében komoly teljesítménynek számít. Emellett az akupunktúra egy szinte abszolút fiziológiás megoldás, mert nem viszünk be a szervezetbe idegen vegyületet, gyógyszert és semmiféle ártalmat sem jelent. Nem csak a panaszokat kezeljük, hanem a betegség okát próbáljuk megszüntetni. A kezelések száma, az igénybevétel sűrűsége, az ismétlődő vagy fenntartó kezelések minden beteg esetében egyéni-egyedi javaslattól függ.

Tevékenységeink