Dr. Kasza és Fia

+36 62 431 430

Hírek

Elérhetőségek

Ismét itt az influenza szezon!

Az influenza gyakran magas lázzal és levertséggel, gyengeséggel vagy akár súlyos megbetegedéssel folytatódik, mert a vírus sokkal agresszívebb, előfordulhat haláleset is. Az influenza több megbetegedést és halálesetet okoz néhány hét alatt, mint az összes többi fertőző betegség egész évben. A világban az influenzajárványok és világjárványok évi 250-500 ezer életet követelnek.
 
Az influenza vírus a szokásos felső légúti fertőzés mellett érintheti közvetlenül a tüdőt, szívet, agyat, izmokat, ezáltal gyakran önmagában is súlyos megbetegedést okoz, illetve súlyosbítja a már meglévő krónikus betegségeket.
 
Az influenza magas lázat okoz, ami önmagában is veszélyes lehet. A magas láz emeli a pulzusszámot, szívbetegség esetén jelentősen megterheli a keringést. 39 °C láz esetén az erek falaira ható vérnyomás megnő, amely egy egyébként is magas vérnyomásos beteg esetében fokozott kockázatot jelent.
 
Az influenza felboríthatja a cukorbetegek cukoranyagcsere egyensúlyát is, ezért több gyógyszer kell a betegség idején a vércukorszint megtartására.
 
A komplikációkkal nem járó influenza jellemzően 3-7 nap alatt gyógyul, a tünetek megjelenése után 5-7 napig a beteg még fertőz, és a legtöbb beteg köhögése és levertség-érzése 2 hétnél tovább is fennáll
 
Az influenza főként légúton, cseppfertőzés útján terjed, de érintkezéssel is terjedhet. Egy átlagos influenza szezonban a lakosság minimum 5-10%-a fertőződik meg az influenza vírussal, ám a kisgyermekek akár 20-30%-a is megbetegedhet, ahol sok ember nagy csoportokba tömörül, ez az arány jóval nagyobb lehet.
 
Az influenzás felnőtt továbbadhatja a fertőzést gyermekének, idős szüleinek, munkatársainak, valamint kieshet a munkából 1-2 hétig.
 
A táppénzkifizetés új szabályai szerint már 1-2 hetes betegség esetén is sokat veszítenek azok, akiknek keresete több, mint a minimálbér kétszerese, hiszen csak ennyit kapnak a fizetés helyett.
A legrosszabb megoldás, ha valaki úgy dönt, betegen is tovább dolgozik, és ezzel kollégáit is megfertőzheti, valamint a munka hatékonyság is jelentősen csökkenhet.
A leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás a védőoltás, amellyel a munkavállalók magát a betegséget előzhetik meg.

Kire nézve jelent fokozott veszélyt a fertőzést?

Az influenza egyeseknél súlyosabb megbetegedést okoz, mint másoknál. Ilyenek a kisgyermekek, 65 évesnél idősebbek, várandós nők és bizonyos kockázati csoportba tartozó emberek pl. szív- tüdő-vagy vesebetegek, cukorbetegek, legyengült immunrendszerű emberek. A 65 évesnél idősebbek és valamilyen kockázati csoportba tartozó betegek körében a halálesetek 90%-a tüdőgyulladásnak tulajdonítható, amely az influenza leggyakoribb szövődménye. Az influenza elleni védőoltás különösen a számukra és a velük közvetlen kapcsolatban lévők számára fontos.
Az influenza tüdőgyulladást is okozhat, amely a meglévő betegségek miatt kialakult állapotot súlyosbítja. Gyermekeknél hasmenést és lázgörcsöt is okozhat.

 

            Megelőzhető-e az influenza?

Az influenzafertőzést és szövődményeit influenza elleni védőoltással lehet a leghatékonyabban megelőzni. Az influenza elleni vakcina azt is megakadályozza, hogy az oltott személy másokat megfertőzzön.
Az influenza elleni oltás beadása minden évben ajánlott.
Az influenza vírusa folyamatosan változik. Az adott évben elérhető influenza elleni vakcina éppen azok ellen a törzsek ellen nyújt védelmet, amelyek a legnagyobb valószínűséggel fertőznek adott évben. Az influenza elleni vakcinák 3 influenza törzs ellen nyújtanak védettséget.
A védőoltás beadása után kb. 2-3 hétig tart, amíg kialakul a védettség, amely jó néhány hónaptól akár egy évig is tarthat.
Mint minden védőoltás, az influenza elleni vakcina sem nyújt mindenkinek teljes védettséget. 100 oltott ember közül 70-90 oltott esetében alakul ki a megfelelő védettség. Ha elég sok ember van egy munkahelyen vagy családban beoltva, akkor ők már nem terjesztik a fertőzést és képesek megvédeni a valamiért nem oltható vagy sérült immunrendszerű társaikat.

Forrás: Sanofi-Pasteur 

2015.11.04.

< Vissza

Tevékenységeink

Híreink, érdekességek

Írjon nekünk